Vad ska man tänka på när man köper ny trumpall?
Vad är det för skillnad mellan olika trumpallar, vilken sits ska man ha och vilka funktioner spelar roll?
Det tar vi reda på här!
Trumpallen – Viktigare än man tror!
Trumpallen, trumstolen eller Drum Throne som den heter på engelska är en viktig del i trumsetet.
Trumpallen påverkar både ditt spel och din kropps mående.
Har du en ostabil och ranglig trumpall så kommer obalansen att påverka ditt trumspel negativt. Risken för rygg, höft-, nack- och andra kroppsliga problem ökar markant om du sitter och vinglar på trumstolen.
Sitthöjden är även den en nyckel till ett bra trumspel. En bra utgångspunkt är att sitta så knäna är i 90°-vinkel, d.v.s. låren är parallella med golvet. En del föredrar att sitta lite högre och en del lite lägre än så. Men 90°-vinkel i knäna är en bra utgångspunkt, så får du testa dig fram till din perfekta sitthöjd. Därför är en bra, stabil och bekväm trumpall med steglös höjdjustering en otroligt bra och viktig investering.
Skillnaden mellan olika modeller
Skillnaden mellan olika varianter ska vi gå igenom i denna artikel och förhoppningsvis hjälpa dig att bena ut vilket typ av trumpall som kan passa dina behov.
Sitsen – Rund eller sadelformad?
Generellt finns det två typer av former på trumpallarnas sits, dom klassiskt runda eller dom sadelformade där den sistnämnda finns i en mängd olika utföranden.
Det är helt personligt vilken form och fasthet du vill ha och vi hoppas vi kan guidea dig rätt i ditt val.
Runda sitsar
En rund sits är den klassiska formen och finns i mängder av varianter.
Extra tjocka, extra stora, tunna, fasta samt med olika typer av ytskikt på sittytan.
Det absolut viktigaste är att sitsen är fast, inte hård eller för mjuk. Är den hård så kommer du att få träsmak rätt omgående, är den för mjuk så kommer den att sjunka ihop under tiden du spelar och vips så sitter du lite lägre än vad du tänkt, vilket inte är bra. Sitsarna kan vara mjuka eller hårda men ändå fasta. Vilken du föredrar är helt personligt. Ska du spela med dubbelpedal eller dubbla bastrummor så kan den hårdare modellen vara att föredra då du sitter stabilare på en sådan sits. Gillar du att ha sits under låren eller känslan av att sitta lång fram på trumpallen så är en rund sits helt klart valet för dig.
Sadelformade sitsar
Den sadelformade sitsen har fördelen att man kan sitta stabilt på den med mycket sittyta där man har tyngdpunkten, men ändå få fritt under låren. En bra funktion oavsett om du bara vill sitta stadigt och stabil eller om du spelar mycket med båda fötterna och vill ha en fri spelrörelse.
Dom formade sitsarna finns i en rad olika modeller och variationer.
Den hårt utskurna modellen som påminner om en cykelsadel i formen är den vanligaste men det finns även sitsar som är mer åt det trekantiga hållet. Dessa former kan tilltala den som vill ha ett mellanting mellan en rund och en mera sadelformad sits.
Även fast dom sadelformade modellerna är en innovation som föredras av många trumslagare så är en klassisk rund sits fortfarande minst lika vanlig och populär.
Materialet på sittytan
Sittytan kan variera från äkta skinn, konstläder/vinyl och tyg (plysch). Vilken man föredrar är helt personligt. Många gillar en plyschklädd sits då den inte blir lika varm som skinn eller vinyl. Skinn och vinyl är och andra sidan lättare att hålla rena. Det finns även modeller med olika typer av meshmaterial som är ventilerande för en luftigare känsla.
Vilket ytskikt som passar dig så får du fundera på, om det viktigaste är en mindre varm trumstol eller en som är lättare att hålla ren.
Stativet/Benbasen
Det finns fyra olika typer av modell på höjdjusteringen av trumpallar kan man säga.
Den enklaste är en lösning med fasta lägen som låses med en genomgående skruv.
Dessa är i regel något vingligare än en dyrare variant och kan vara svåra att hitta exakt rätt sitthöjd med. Finns även vissa pallar som har hydraulisk justering, dessa kan vara smidiga men har oftast lite fjädring i sig vilket en del gillar men andra inte.
Dom två vanligaste modellerna är den som har samma typ av system som ex. ett cymbalstativ med släta rör som låses med hjälp av en vingskruv. Den andra varianten är den klassiska snurr pallen med en grovt gängad mittstång som låses med en vingskruv.
Båda dessa är steglöst justerbara, säkra och stabila. Vilket som passar dig bäst beror på hur du tänkt använda din trumpall.
Modellen med ”cymbalstativslösningen” har i regel en något lättare vikt och lättare att packa upp och ner. Ofta har dessa modeller ett memorylock och då kan du dra ur mittröret när du packar pallen och när du ska packa upp igen så har du snabbt och smidig exakt samma höjd som tidigare.
Snurrmodellen har fördelen att den inte kräver särskilt mycket kraft för att låsa då mittstångens gänga gör att den inte kan sjunka. Detta faktum gör den extra bra till ställen där man vill kunna ändra höjden snabbt, ofta och enkelt, i en skola eller en replokal som används av flera olika trummisar t.ex.
Benen på benbasen bör vara av dubbelstagad modell då detta ger en mycket stabilare och robustare trumpall. Rejäla och stora gummifötter gör att pallen står still bättre så man slipper glida runt på golvet vid spel.
Trumstolarna kan ha olika höjdspann så var noga med att kolla upp om den går att ha så lågt eller högt som du vill sitta när du spelar.
Ryggstöd
Det finns trumpallar som redan från start är utrustade med ryggstöd och det finns modeller som har ryggstöd som tillbehör som man kan eftermontera.
Ryggstöden finns i lite olika modeller, det finns dom som fungerar mer som ett svankstöd för att man ska få en mera upprätt sittställning och så finns det dom som är mer som ett traditionellt ryggstöd och går lite längre upp på ryggen.
Att inte använda ett ryggstöd är fortfarande vanligare än att göra det men har du problem med att du sjunker ihop när du spelar, får ont i ryggen eller kanske vill åt den lilla extra balansen som ett ryggstöd kan ge så är det definitivt något som är värt att testa. Även om ryggstöd är vanligare på sadelformade trumpallar så finns det modeller som har det på stolar med rund sits.
Här kan ni kolla in några exempel på olika typer av trumpallar:
Summering trumpallar
Det viktigaste är att den är steglöst höj- och sänkbar, att sitsen är fast och att trumpallen är stabil.
Vilken typ av sits man ska ha är högst personligt så där får man nästan testa eller fundera på vilka specifikationer som är viktigt för just dig.
Vilken typ av höjdjusteringssystem som passar dig beror lite på dina behov och hur du ska använda trumstolen.
Glöm inte att en bra trumpall kan påverka ditt spel positivt då du får en bra spelställning OCH skydda dig mot smärta såsom ryggont vid långa sittningar.
- Steglös höjdjustering
- Dubbelstagade ben
- Fast men inte hård sits
- Stabil & inte vinglig
- Bra gummifötter
Hoppas denna genomgång har hjälpt dig i ditt val av ny trumpall!