Hur fungerar cymbalstativ?
Hur använder man bomstativ till trummor? Vad ska man ha, och när? Det tar vi reda på här!
Bomstativ – för en flexibel placering av cymbalerna i ditt trumset.
När man ska placera sina cymbaler i sitt trumset finns flera olika lösningar. Det vanligaste är ett traditionellt cymbalstativ med bom, detta för att enkelt kunna hitta den perfekta placeringen och vinkeln på din cymbal.
Ett bomstativ är ett cymbalstativ med en arm, eller bom som det heter, vilket gör det enklare att placera cymbalen i ditt trumset. Detta då cymbalen inte behöver vara centrerad över benbasen på stativet som den måste på ett rakt cymbalstativ. Man placerar helt enkelt stativet på golvet där utrymme finns och låter bommen göra jobbet att komma in över trumsetet, så du kan placera cymbalen där du vill ha den.
Ett bomstativ kan användas till alla typer av cymbaler. Vanligast till crash, ride & chinas. Du kan även använda det till en splash även om man där oftast använder en cymbalklamp som man fäster på ett cymbalstativ i trumsetet för att spara ytterligare plats.
![]() |
Vad är skillnaden mellan olika modeller?
Benbasen
Benen finns i olika grovlekar, former och som enkel- eller dubbelstagade. Vilket som passar dig beror på hur tung cymbal du tänkt placera på bomstativet, hur mycket av bommens längd du behöver utnyttja samt hur hårt du spelar. Ett tungt stativ med dubbelstagade ben och konkav benform är stabilast, men kanske inte alltid helt nödvändiga beroende på dina behov. Det kanske räcker med ett något lättare stativ men som ändå har den konkava benformen för att dina cymbaler ska stå stadigt och säkert när du lirar.
Är man ute och spelar mycket så kan ett stativ som är så lätt som möjligt men som ändå uppfyller kraven du har så man inte enbart går på vikt utan även tänker på att stativet ska göra jobbet och stå still när du spelar på det.
![]() |
Tilten
En annan sak som skiljer olika stativ åt är tilten, det vill säga leden i toppen, precis under cymbalen som gör att du kan vinkla den som du vill. Är en steglös tilt eller är den tandad, och om den är tandad hur tätt är det mellan dom olika lägena. Stativ med tandad tilt är i regel billigare men ett med steglös tilt är betydligt lättare att ställa in och ger en större möjlighet att hitta din perfekta vinkel.
En tilt till som är viktig att titta på är den där man kan vinkla hela bommen, är den steglös eller tandad. Här finns även två olika varianter på låsning där vissa modeller har två skruvar, en för vinkeln och en för bommen medans andra stativ har en och samma för båda dessa justeringar. Den sistnämnda gör inställningen betydligt smidigare men sitter oftast på modeller med något högre prislapp.
![]() |
Typ av bom och stativtyp
Bommen kan vara olika på olika stativ, en del stativ har en lättrad bom och vissa en slät. Bommen kan även gå på sidan av stativet eller mitt i och vara av hide away-typ. Detta innebär att man kan köra ner bommen i stativets mittrör, detta gör att man kan använda bomstativet som ett rakt cymbalstativ. En smart lösning då man inte behöver låsa sig som man gör med ett rakt stativ utan man kan köra bomstativet rakt till crasharna om man tycker det ser snyggt ut men även ha möjligheten att fälla ut bommen om man vid något tillfälle har behov av att använda bom för att kunna placera sin cymbal perfekt. En hide away-bom är även smidigt vid transport då stativet tar mindre plats i hardwarecaset.
Det finns stativ som är två- eller tredelade. Ett tvådelat har en högre benbas och så sitter cymbaltoppen direkt i den. Ett tredelat har även ett mellanrör.
Ett tvådelat är något man ofta finner på billigare stativ och nackdelen med dessa är att höjdjusteringen blir begränsad. Ett tredelat stativ kan både bli högre och lägre så dessa är klart att föredra.
En del stativ har memory locks vilket kan vara smidigt om du packar upp och ner ditt trumset ofta och är i behov av att få samma inställning på dina stativ gång efter gång.
![]() ![]() ![]() |
Använda i Percussion-rigg
Ett bomstativ går även utmärkt att använda i in percussion-rigg. Tar du ett stabilt bomstativ kan du fästa en percussion-bar i det där du fäster dina percussion-instrument och så kan du montera en cymbal eller ett chimes i toppen.
Andra viktiga saker att tänka på
Det är mycket viktigt att ditt cymbalstativ har en hel och fräsch sleeve. En sleeve är en plasthylsa som sitter mellan toppen på stativet och själva cymbalen, denna förhindrar att cymbalen ligger mot metallen, något som kan vara skadligt för den. Är sleeven full i hack och spår kan den också behöva bytas då dessa kan göra att cymbalen hakar i dessa och dess rörelse blir hackig och avbruten vilket inte heller är bra för din cymbal.
Det finns lösa sleeves som är ett litet rör man trär på pinnen eller så finns det en modell som är både bricka och sleeve i en och samma del. Den sistnämnda är att föredra då den inte riskerar att glida isär så cymbalen fastna mellan sleeve och bricka.
Även filtbrickorna eller washers som dom kallas bör vara hela och mjuka för att din cymbal ska kunna gunga fritt.
Se även till att inte skruva åt toppskruven för hårt. Cymbalen ska kunna gunga från till maxläge åt alla håll utan att rörelsen avbryts av muttern. Detta för att få ett så bra och rent sound som möjligt men även för att inte skada cymbalen.
![]() |
Viktiga tillbehör
Sleve med bricka | Washers & sleeve | Tjock filtbricka |
---|---|---|
![]() |
![]() |
![]() |